Blogopmaak

Topsport mindset ontwikkelen

Wat hebben Dafne Schippers, Femke Bol, Sifan Hassan, Max Verstappen, Daley Blind, Suzanne Schulting, Michael Jordan, Tom Brady, Roger Federer en Serina Willams met elkaar gemeen? 


Zij hebben allemaal een topsport mindset. 


In het Moser-experiment werd onderzoek gedaan naar de vraag: waarom zijn sommige mensen zoveel effectiever in het leren van hun fouten?

Het onderzoek maakte gebruik van het feit dat er twee verschillende reacties op fouten zijn, die beide betrouwbaar kunnen worden gedetecteerd met behulp van elektro-enchefinografie of EEG.

Tijdens het beantwoorden van moeilijke vragen en het wachten op feedback werden de hersengolven gemeten.

De hersengolven identificeerde 2 verschillende reacties. De eerste reactie werd gekoppeld aan een statische mindset en de tweede reactie aan de groeimindset.


Mensen met een statische mindset waren vooral benieuwd of het antwoord goed of fout was waarna hun interesse afnam.

Mensen met een groeimindset bleken significant beter in het leren van hun fouten. Als gevolg hiervan vertoonden ze een piek in nauwkeurigheid onmiddellijk na een fout. Omdat de proefpersonen nadachten over wat ze verkeerd deden, leerden ze hoe ze het goed konden doen.


Alle hierboven genoemde topsporters maken gebruik van deze groeimindset. Het is daarom niet voor niks een topsport mindset! 

Om jouw succeskansen met 100% te vergroten is het essentieel deze mindset te stimuleren en zo verder te ontwikkelen.


Topsport mindset of fixed mindset?

Deze groeimindset kan je zelf leren en bij anderen stimuleren!


Een leven waarin jij je volledige potentieel benut, valt of staat met het hebben van de juiste mindset. Als wij kijken vanuit de psychologie wordt er, volgens Stanford professor Carol Dweck, onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten mindset in het leven: de ‘vaste mindset’ en ‘groeimindset”. 


Bij het eerste soort, de vaste mindset, gaan wij er vanuit dat intelligentie en competentie vast staan. Intelligentie wordt gezien als een statisch iets en mensen die een vaste mindset hebben zullen proberen om falen proberen te voorkomen en competent te lijken voor de buitenwereld. Ze zullen uitdagingen uit de weg gaan, eerder opgeven als het lastig wordt, weinig met feedback willen doen en zich bedreigt voelen door het succes van anderen. Uiteindelijk creëer je hiermee het resultaat dat zij snel aan hun plafond zullen zitten en dus niet hun volledige potentieel zullen bereiken. 


Uiteindelijk wil je natuurlijk een groeimindset hebben. Je wil vooruit in het leven en de dingen doen waar je van droomt, maar op dit moment misschien nog niet tot de mogelijkheden toe hebt. Mensen die beschikken over een groeimindset zullen uitdagingen aangaan, volhouden als het lastig wordt, moeite doen als iets positiefs zien, leren van feedback en inspiratie halen uit het leven van anderen. Op deze manier zullen zij hun hele leven exponentieel blijven groeien en hogere levels bereiken dan dat zij zelf misschien wel ooit als mogelijkheid zagen.


Het goede nieuws is dat jij zelf impact hebt op jouw type mindset. Het veranderen van jouw overtuigingen kan een grote invloed hebben op de rest van jouw leven. Waarom zou jij tijd spenderen aan anderen hoe competent jij bent als je ook kan werken aan jouw skills en daarmee echt beter te worden? Waarom zou jij omgaan met mensen die jouw zelfvertrouwen naar beneden zullen halen in plaats van jou uit te dagen om te groeien? De drive om jezelf te ontwikkelen en persoonlijke transformatie te ondergaan, ook als het even niet goed gaat, is de basis van de groeimindset. 


Mindset een bron van angst of de basis voor een succesvol leven?


Als mens zijn we verschillend als het gaat om talent, interesse en temperament, maar iedereen is in staat om te veranderen door te leren en ervaringen op te doen. Althans als jouw topsport mindset (groei) de boventoon voert.


Een voorbeeld, neem nu je darmen. De darmen zorgen voor jouw ontlasting. Het is nog logisch om te denken dat jij niet je ontlasting bent. Als we kijken naar jouw hersenen, jouw hersenen zijn verantwoordelijk voor jouw gedachten. Beide zijn dus een product van het orgaan. Maar waarom zou je dan wel je gedachten zijn?


Precies wij zijn niet onze gedachten.


De groeimindset kan iedereen trainen. Vaak als kind is er onbewust een voorkeur ontstaan doordat je veel beloond werd op inzet versus intelligentie.

Oftewel: "wauw heel goed, je bent heel slim." of "Wauw heel goed, je hebt goed je best gedaan."

Zie je het verschil tussen beide zinnen?

Wellicht voor jou een kleine futiliteit, de gevolgen daarentegen kunnen gigantisch zijn.


Heb jij een topsport mindset?

mindset topsport

Hoe sta jij in "de wedstrijd"? Geloof jij dat je intelligentie vast staat? Vermijd je uitdagingen? Ben je geneigd snel op te geven bij tegenslagen? Zie je inspanningen als nutteloos? Negeer je het liefst kritiek? En voel je je bedreigd door het succes van anderen? 


Of laat je je juist inspireren door het succes van anderen, sta je open voor kritiek, zie je inspanningen als iets water er bij hoor. Houd je vol bij tegenslagen en omarm je uitdagingen? 


Een topsport mindset leidt tot verlangen om te leren. Nu je dit weet is bewustwording stap één. Jouw volgende stap is bewust je mindset gebruiken waarin je jouw volledige potentieel benut. Je prestaties steeds beter worden en je succesvol wordt in dat wat je doet.  Ben jij benieuwd welke stap voor jou interessant is? Plan direct jouw gratis groei & adviesgesprek 


Succes!

Share by: